Als je kind uit huis geplaatst wordt, kun je vragen hebben over geld en toeslagen. Wat gebeurt er met de kinderbijslag? Moet je bijdragen aan de kosten van de zorginstelling? En hoe zit het met reiskosten? Dit artikel geeft een overzicht van de financiële gevolgen en mogelijkheden voor toeslagen en vergoedingen na een uithuisplaatsing.
Kinderbijslag en kindgebonden budget
Als je kind uit huis is geplaatst, kan dit invloed hebben op je kinderbijslag. In veel gevallen blijft de kinderbijslag doorlopen als je nog een deel van de zorg draagt, bijvoorbeeld door het onderhouden van contact. Maar als je helemaal geen zorg meer draagt, kan de kinderbijslag worden stopgezet of overgaan naar de voogd of instelling. Kinderbijslag kan ook worden gebruikt voor reiskosten als je nog veel aan je kind uitgeeft.
Het kindgebonden budget hangt af van de zorg die je draagt en je inkomen. Als je weinig of geen zorg meer hebt, kan ook het kindgebonden budget worden aangepast of stopgezet.
Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te checken wat jouw situatie betekent voor de kinderbijslag en het kindgebonden budget.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingkorting voor werkende ouders met kinderen jonger dan 12 jaar. Als je kind uit huis is geplaatst, kun je deze korting blijven ontvangen, mits je nog minimaal zes maanden per jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven als je kind, bijvoorbeeld bij gedeelde voogdij of co-ouderschap.
Als je geen gedeelde zorg of voogdij meer hebt, kan de inkomensafhankelijke combinatiekorting komen te vervallen. Het is belangrijk om dit goed na te gaan bij de Belastingdienst, omdat de korting automatisch wordt toegekend via de belastingaangifte. Je hoeft dit niet zelf aan te vragen, maar wijzigingen in de situatie dien je wel tijdig door te geven. Zodra je kind 12 jaar wordt, vervalt de inkomensafhankelijke combinatiekorting vanzelf. In andere situaties moet je de korting zelf stopzetten.
Eigen bijdragen en vergoedingen
Als je kind uit huis is geplaatst, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg van je kind. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van je inkomen en de regels van je gemeente.
Je betaalt in de meeste gevallen geen eigen bijdrage voor gedwongen uithuisplaatsing, zoals wanneer de rechter dit heeft bepaald. Bij een vrijwillige plaatsing kan het zijn dat er wel een eigen bijdrage wordt gevraagd, afhankelijk van je inkomen en de zorgsetting waarin je kind terechtkomt. Ook bij pleegzorg hoef je vaak geen eigen bijdrage te betalen, maar dit kan per gemeente verschillen.
Houd er rekening mee dat bijzondere bijstand of schuldhulpverlening mogelijk is, maar er gelden strikte voorwaarden, zoals drempelbedragen. Schuldhulpmaatjes kunnen ook preventieve financiële hulp bieden. Het is altijd belangrijk om contact op te nemen met de gemeente of jeugdzorginstelling om te begrijpen hoe de berekening in jouw situatie werkt.
Worden mijn reiskosten vergoed?
In veel gevallen kun je reiskosten terugvragen als je je kind bezoekt na een uithuisplaatsing. Dit kan via de gemeente of via de voogd van je kind. Je moet dit vaak wel zelf aanvragen, omdat het niet automatisch wordt vergoed. Het is slim om contact op te nemen met een cliëntondersteuner voor hulp bij het indienen van deze aanvraag. Zij kunnen je helpen met de juiste procedure en informatie over wat er precies vergoed wordt.
“Wij hadden veel vragen over financiën. De kinderbijslag: mag ik die houden of verandert dat? Is er een eigen bijdrage? Het heen en weer rijden: ben je overal verantwoordelijk voor of is er een potje waar je een beroep op kunt doen? Met Kerst hadden we een etentje op de groep. Van de 17 kinderen waren er maar van twee kinderen ouders, omdat ze in detentie zaten of omdat ze geen geld hebben voor de bus.” - Sabina
Verzekeringen en schulden
Ook als je kind uit huis is geplaatst, blijft je als ouder vaak verantwoordelijk voor de zorgverzekering. In sommige gevallen neemt de jeugdzorginstelling deze kosten over, maar dat moet duidelijk worden afgesproken.
Als je kind schulden maakt, blijft de ouder in de meeste gevallen financieel verantwoordelijk. Zorg dat je op de hoogte bent van eventuele schulden van je kind en bespreek met de voogd of jeugdzorginstelling wie deze kosten op zich neemt. Ouders zijn financieel verantwoordelijk voor hun kind tot het 21ste levensjaar, tenzij anders is besloten.
Financiële gevolgen en toeslagen
Een uithuisplaatsing kan invloed hebben op jouw toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Omdat toeslagen worden berekend op basis van je huishouden en inkomen is het belangrijk om veranderingen zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst.
Wat verandert er in mijn toeslagen?
Als je kind niet meer bij je woont, telt hij of zij vaak niet meer mee voor de berekening van de huurtoeslag. Dit kan ervoor zorgen dat je huurtoeslag lager uitvalt, omdat je huishouden kleiner wordt.
Zorgtoeslag wordt berekend op basis van je inkomen en niet op de samenstelling van je huishouden. Een uithuisplaatsing heeft meestal geen directe invloed op je zorgtoeslag, tenzij je totale inkomen verandert.
Het kindgebonden budget is gekoppeld aan het aantal kinderen dat bij je woont. Als je kind uit huis is geplaatst, ontvang je mogelijk minder of geen kindgebonden budget meer, omdat het kind niet langer onderdeel uitmaakt van je huishouden.
Het is belangrijk om de Belastingdienst zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van veranderingen in je situatie. Je kunt dit doorgeven via de website van de Belastingdienst, onder het kopje 'Mijn toeslagen'. Dit voorkomt dat je later te veel toeslag ontvangt en dat je dit moet terugbetalen.
Controleer je persoonlijke situatie goed, en neem bij twijfel contact op met de Belastingdienst, de SVB of een cliëntondersteuner voor hulp bij het doorgeven van de wijzigingen.
Jeugdbescherming en financiën
In sommige gevallen kan de jeugdbescherming financiële steun regelen, bijvoorbeeld via het Jeugdsportfonds voor sportactiviteiten van je kind. Je kunt samen met de voogd of een wijkteam kijken wat er mogelijk is.
Bij sommige gezinshuizen krijgt een kind zak- en kleedgeld, maar ouders kunnen ook betrokken blijven bij deze uitgaven. Dit bespreek je samen met de voogd en het gezinshuis. Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken. Er zijn ook trainingen en cursussen over omgaan met geld, die vooral nuttig kunnen zijn voor kinderen met bijvoorbeeld autisme.
"Ouders vinden het soms fijn om samen met hun kind naar de kapper of winkel te gaan. We bespreken altijd wie wat doet, zodat het duidelijk is." - Iris, gedragswetenschapper.
Juridische procedures en toeslagen
Als je een laag inkomen hebt, kun je een toevoeging aanvragen voor juridische hulp. Dit betekent dat je tegen lage kosten of zelfs gratis hulp krijgt van een advocaat. Dit kan nuttig zijn als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de uithuisplaatsing of als je andere juridische zaken moet regelen.
Dit doe je via een advocaat die gespecialiseerd is in jeugdzorg of familierecht en werkt met gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo). Deze vind je via de website van de Raad voor Rechtsbijstand of via verwijzing van jeugdzorg. De advocaat dient namens jou een aanvraag in bij de Raad voor Rechtsbijstand om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een toevoeging.
Overige vergoedingen en kosten
Wie betaalt de schoolkosten?
De kosten voor school, zoals boeken en excursies, moeten vaak door de ouders worden betaald, ook als je kind uit huis is geplaatst. In sommige gevallen kan de gemeente of jeugdbescherming hier wel in bijdragen. De gemeente kan bijvoorbeeld een regeling treffen voor sport, een fiets of laptop. Afhankelijk van de situatie van je kind, kunnen studiekosten bekostigd worden door DUO.
Is er een kledingregeling via de gemeente?
Sommige gemeenten hebben een kledingregeling voor kinderen die uit huis zijn geplaatst. Deze regeling biedt een vergoeding voor de kosten van kleding en schoenen. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen per gemeente, dus het is verstandig om hierover contact op te nemen met jouw gemeente of het wijkteam. Zij kunnen je informeren over de exacte regeling en hoe je een aanvraag kunt doen.
Ouderportaal
Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.