Je kind heeft ADHD en wil een bijbaantje, wat past?

Op een gegeven moment komt je kind op de leeftijd dat het extra geld wil. Hij/zij gaat op zoek naar een bijbaantje. Maar wat als je kind ADHD heeft? Hoe kom je dan uit bij het bijbaantje dat geschikt is? Welke baantjes passen bij een kind met ADHD en welke minder? Hoe kun je je kind hierin begeleiden?

Esther wil geld voor gadgets

We beginnen met een voorbeeld.

Esther (15) is gek op gadgets en mode. Een speaker, oortjes, hippe sneakers. Leuk en aardig, maar dat loopt nogal in de papieren. ‘Wij vinden het prima, maar je zakgeld gaan we niet verhogen. Dan zul je zelf wat moeten verdienen,’ is de reactie van moeder Els. Esther snapt dat en ze wil een bijbaan. Alleen heeft ze ADHD. Het wordt snel te druk om haar heen. Haar beste vriendin werkt in de supermarkt op onregelmatige tijden, maar daar moet Esther niet aan denken.

Wat is ADHD?

Druk en ongeconcentreerd gedrag bij je kind kan ontstaan door de leeftijd, de omstandigheden of doordat de hersenen niet goed filteren. In het laatste geval spreken we ook wel van ADHD. Bij ADHD is het elke dag weer moeilijk om je aandacht bij dingen te houden. Bij mensen zonder ADHD filteren de hersenen prikkels die op je af komen. De belangrijke prikkels komen binnen, de andere niet of minder.

Bij mensen met ADHD functioneert het filter minder goed: álle prikkels komen binnen. Dat zorgt voor onrust in het hoofd. Dit uit zich in gedrag als: hyperactief zijn, overal impulsief op reageren, en nergens de aandacht bij kunnen houden.

Uiteraard uit dit zich bij iedereen anders. Het kan ook zijn dat je alleen een aandachtsprobleem hebt zonder hyperactief gedrag. Dat uit zich in dagdromen en de wereld om je heen aan je voorbij laten gaan. Dat wordt ook wel ADD genoemd, een vorm van ADHD.

Zie ook: Wat zijn de kenmerken en symptomen van een kind met ADHD?

Welke werkklachten kun je met ADHD krijgen?

Waar kan jouw kind last van krijgen tijdens het werk als het ADHD heeft:

 • Je kind kan niet voor langere tijd geconcentreerd aan één taak werken
 • Je kind heeft moeite met plannen, organiseren en dingen op tijd af krijgen
 • Het is voor jouw kind lastig gemotiveerd te blijven wanneer een baan weinig afwisselend is
 • Je kind raakt overprikkeld door het werk. Doordat het te druk is of er te veel gevraagd wordt.

Wat werkt goed voor jouw kind met ADHD met een bijbaan?

Waar moet je aan denken als je samen met je kind nadenkt over een bijbaan? Houd samen rekening met de mogelijkheden en beperkingen van ADHD. Maar weet ook: jouw kind is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Dus kijk wat je kind wél kan in plaats van wat het níet kan. Hieronder een paar tips.

 • Bijbanen met een duidelijke werkstructuur passen beter
 • Het helpt als je kind bewegingsvrijheid heeft en niet te veel hoeft stil te zitten
 • Praktisch en met de handen werken past beter dan veel informatie moeten verwerken
 • Afwisseling is een voordeel, zodat je kind zich niet te lang hoeft te concentreren op 1 ding
 • Kies een baan met vaste werktijden voor een vast weekritme

Wat zijn leuke en geschikte bijbaantjes bij ADHD?

Welke bijbaantjes passen bij je kind? Het allerbelangrijkste is dat je kind zelf ontdekt of aangeeft wat hij of zij leuk vindt. Ga het gesprek aan en ga dan gericht op zoek. Hieronder een paar tips.

 • Post bezorgen: het voordeel is dat je kind in beweging is en buiten komt
 • De supermarkt: met vaste werktijden en duidelijke praktische taken kan dit passen bij je kind
 • Horeca: in de bezorging of in de bediening, mits er voldoende structuur en duidelijkheid is
 • Schoonmaken: in een restaurant bijvoorbeeld
 • Honden uitlaten voor andere mensen
 • Magazijnmedewerker
 • Oppassen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouder Peilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouder Peilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen