Een dagje weg: hoe pak je dat aan met een kind met ADHD?

Een dagje weg is niet ‘zo maar even’ te doen met een kind met ADHD. Je kind kan overprikkeld raken door alle indrukken tijdens de dag. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet overprikkeld huiswaarts gaat? Hoe zorg je ervoor dat het voor je kind en ook voor jou en je gezin een ontspannend leuk uitstapje wordt? Lees meer over onder andere praktische tips voor dagjes weg.

Wat is de uitdaging met ADHD en een dagje weg?

Waarom is een dagje weg een uitdaging voor een kind met ADHD? Heeft je kind ADHD klachten dan betekent dit dat het sneller dan bij andere kinderen druk wordt in het hoofd. Bij een dagje uit ligt druk worden in je hoofd al snel op de loer.

  • Een dagje weg brengt je kind in een nieuwe situatie. Elke nieuwe situatie geeft veel prikkels die je kind kan triggeren tot hyperactief en impulsief gedrag.
  • Een dagje weg geeft extra prikkels. Meestal is de bestemming een plek met veel prikkels, denk aan een pretpark met veel geluid, actie, licht, mensen enzovoort. Maar ook een rommelmarkt of een museum geeft je kind al veel meer prikkels dan het in korte tijd kan verwerken.
  • Een dagje weg betekent wachten. Kinderen met ADHD vinden wachten vaak moeilijk. Als ze kunnen, vermijden ze wachten. Helaas gaat een dagje weg vaak gepaard met wachten. Wachten tot je op de plaats van bestemming aan komt. Wachten in de rij in de speeltuin, het museum of het pretpark. Wachten tot de anderen in het gezelschap klaar zijn. Veel kinderen (vooral met ADHD) gaan wat doen tijdens het wachten: bewegen (friemelen, tikken), praten, rondlopen of rennen. Dat gedrag kan weer tot problemen leiden in het contact met anderen.

Vijf handige tips voor een dagje weg met een kind met ADHD

Hoe organiseer je toch een ontspannend en leuk dagje uit maken met je kind met ADHD? Hieronder onze tips.

1. Zoek een geschikt pretpark

Er zijn pretparken met prikkelvrije wachtrijen of een aanbod voor kinderen met ADHD. Hier kun je er meer informatie over vinden.

2. Kies een bestemming met minder prikkels

Kies voor een kleine speeltuin in plaats van een grote speeltuin waar veel meer mensen en speelapparaten zijn. Zo verminder je het aantal prikkels. Ook het soort vermaak maakt verschil voor je kind. Een pretpark geeft vaak meer prikkels dan een dierentuin bijvoorbeeld. Kleinschalige activiteiten zijn sowieso misschien slimmer om op te pakken met je kind.

3. Wissel een dagje weg af met rustdagen

Plan na het dagje uit een dag rust in. Zo geef je jouw kind de tijd om de prikkels te verwerken. Plan het dagje weg niet voor een drukke schooldag, een verjaardag of de sinterklaasviering.

4. Baken het dagje weg duidelijk af

Zorg voor een goede afbakening van het dagje weg. Voorkom dat je te lang blijft hangen en dat de ‘prikkelemmer’ bij je kind overloopt. Wees vooraf helder over de tijd waarop je weer naar huis gaat. Als je daar pas op het laatste moment mee komt, kan je kind ervan in de stress schieten.

5. Leer de handleiding van je kind kennen

Hoe beter je de signalen van overprikkeling herkent, hoe beter je hierop in kunt grijpen. Ieder kind is uniek, dus probeer erachter te komen wat voor jouw kind een ontspannen dagje uit betekent. Hoe maak je het jouw kind en jezelf zo gemakkelijk? Leer de persoonlijke handleiding van jouw kind kennen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen