Als je kind ADHD heeft, is de kans groot dat het moeite heeft om taken af te maken. Zie jij dat ook? Heeft jouw kind erg veel moeite om focus te behouden en taken echt af te maken? Het kan voor problemen zorgen op school, op de sportvereniging of thuis. Hoe help je jouw kind hierbij?
Geen focus, wanneer merk je dat?
Hoe merk je in het dagelijks leven dat je kind het lastig vindt om gefocust te blijven en taken af te ronden?
Op school:
Je merkt dat je kind opdrachten half afgemaakt inlevert, je ziet dat het schoolwerk slordig is en moeilijk te volgen voor een ander, je merkt dat je kind over dingen heen kijkt en stof niet gelezen heeft
Op de sportclub:
Je merkt dat je kind de uitleg van de trainer niet of maar half oppakt, de uitvoering door je kind wijkt vaak af. Tijdens oefeningen haakt je kind halverwege af omdat hij iets anders leuks bedacht heeft.
Dagelijks leven:
Je merkt dat je kind vaak dingen vergeet. Denk hierbij aan spullen vergeten. De sporttas blijft bij de voetbal liggen, dat ene boek van school is hij vergeten. Ook gemaakte afspraken vergeet hij makkelijk.
Yoni kan het schoolwerk niet aan
Yoni (11) is de laatste tijd erg druk op school. Ze vindt het altijd al lastig om zich te concentreren, maar haar meester Ron ziet het probleem groter worden. Ze maakt nu ook de eenvoudige opdrachten niet af. Ze heeft in de pauzes vaak ruzie. Ze is snel afgeleid en leidt dan ook andere kinderen af. Ze praat erdoorheen als een ander kind wat vertelt in de kring. Ze kan moeilijk stilzitten. Ron gaat op huisbezoek. Hij hoort van de moeder dat Yoni’s vader het huis uit is. Ze liggen in een scheiding. Yoni’s moeder is boos en verdrietig. Yoni probeert haar te troosten maar wil ook naar haar vader toe.
Waarom is het voor jouw kind lastig te focussen?
Yoni heeft concentratieproblemen. Haar moeder denkt aan ADHD. Bij ADHD werken de hersenen van je kind anders. Dit maakt dat het lastig is om gefocust te blijven en taken af te ronden. In het geval van Yoni krijgt ze veel extra prikkels te verwerken door de scheiding van haar ouders. Dit maakt haar verdrietig. Ze wil niet dat ze scheiden. Nu is ze het ene moment bij mama en het andere moment bij papa. Deze extra prikkels in combinatie met ADHD maken dat het op school minder goed gaat. Het lukt haar niet om haar werk af te maken. Als je ADHD hebt, is het sowieso lastig om taken af te maken, zeker wanneer ze langer duren. Kinderen met ADHD pikken veel prikkels op en vinden het lastig om te filteren wat belangrijk is en wat niet.
Hoe ga je hiermee om als ouder?
Als je kind moeite heeft te focussen, hoe kun je dan je kind helpen? We geven hier een aantal tips.
Op school.
Spreek met de docent op school af hoe je omgaat met taken die lang duren. Hoe kun je dit voor jouw kind behapbaar maken? Is het bijvoorbeeld een idee dat je kind tussendoor even een rondje mag rennen? Of z’n focus op een andere manier kan verleggen voordat hij verder gaat met de opdracht.
Geef je kind positieve aandacht.
Geef complimenten voor de kleine dingen die goed gaan. Voorkom dat je jouw kind alleen maar kritiek geeft. Als je kind alleen maar negatieve opmerkingen van je krijgt, gaat dat werken op zijn zelfbeeld en zijn ontwikkeling. Natuurlijk kun je wel eens boos worden of geërgerd, maar maak het dan altijd weer goed, praat dingen uit.
Wees open.
Leg in je omgeving uit dat je kind ADHD heeft en geef de docent/sportleraar/begeleider informatie hoe het beste hiermee om te gaan. Vraag of ze het kind ook positief willen begeleiden.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Is jouw kind vergeetachtig: relatie met ADHD
- Mijn kind is altijd zijn spullen kwijt, komt dat door ADHD?
- Je kind heeft ADHD, welke boeken moet je dan beslist lezen?
Wil je sparren over ADHD?
Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.