Is jouw kind vergeetachtig: relatie met ADHD (+ tips & toelichting)

Is jouw kind vergeetachtig: relatie met ADHD (+ tips & toelichting)

Heeft je kind ADHD en vergeet het vaak dingen? Dat kan lastige situaties opleveren. Situaties waarbij je je als ouder zorgen maakt. Vergeetachtigheid bij je kind heeft vaak te maken met problemen om zich te concentreren. Daar doet je kind weinig aan. Hoe ga je hier als ouder het beste mee om?

Hoe merk je dat jouw kind makkelijk dingen vergeet?

Als je kind gemakkelijk dingen vergeet, kan dat heel vervelend zijn voor je kind en ook voor anderen. Vergeetachtigheid bij je kind kan zich op diverse manieren uiten.

  • Je kind vergeet spullen mee te nemen naar school
  • Je kind vergeet de sporttas of sportspullen mee te nemen naar de training of wedstrijd
  • Je kind komt thuis en is vergeten wat de docent aan huiswerk heeft meegegeven
  • De docent heeft je kind net aangesproken maar die is de boodschap alweer kwijt
  • Je kind wilde wat zeggen maar is vergeten wat

ADHD, wat is dat?

ADHD staat Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Voor je kind betekent dit dat het te maken heeft met dingen als snel afgeleid zijn, moeite met concentreren of organiseren, lastig stil zitten of rusteloosheid. Het is een verzamelnaam voor druk en ongeconcentreerd gedrag. Heeft jouw kind ADHD, dan kan het gemakkelijk dingen vergeten.

Dingen vergeten, hoe zit dat bij ADHD?

Heeft je kind ADHD, dan heeft het last van drukte in het hoofd en van concentratieproblemen. Er is dan geen ruimte om belangrijke dingen te onthouden. Hoe zit dat precies?

Op het moment dat je ADHD klachten hebt, zijn er bepaalde delen van de hersenen kleiner en minder actief. Alledaagse zaken zoals planning, concentratie, motivatie en impulscontrole gaan je kind moeilijker af. Ook werkt het korte termijngeheugen minder goed.

De filterfunctie en ADHD

De hersenen beschikken over een filterfunctie, die bij kinderen met ADHD minder goed werkt. Deze functie maakt het mogelijk om de belangrijke prikkels uit de omgeving binnen te laten en de onbelangrijke buiten. De ene prikkel komt dus wel binnen, de andere prikkel minder of niet. Wanneer je ADHD klachten hebt, werkt dit filter minder goed. Alle prikkels komen binnen.

Dat zorgt ervoor dat je korte termijngeheugen gemakkelijk wordt gevuld met allerlei onbelangrijke dingen. Nieuwe belangrijke prikkels komen dan niet binnen, er is geen ruimte meer voor.

Lastig voor jou als ouder…

Het kan een worsteling voor ouders zijn als je kind gemakkelijk dingen vergeet. Je merkt misschien een mix van emoties naar je kind toe: zorg, je wilt helpen maar weet niet hoe, je wordt ongeduldig of boos, daar heb je dan misschien weer spijt van. Maar je hebt ook met anderen te maken die ook last hebben van de vergeetachtigheid van je kind. Docenten, de gymleraar, de muzieklerares, enzovoort. Je merkt de frustratie bij anderen en bent daar misschien boos en/of onzeker over.

Je wilt je kind helpen maar hoe?

We hebben een paar tips voor je op een rij gezet om je kind te helpen.

  1. Werk met checklists voor het ochtendritueel: tanden poetsen, eten, aankleden enzovoort, maar ook wat er mee moet naar school
  2. Doe hetzelfde voor andere activiteiten, zoals sport (wat moet mee?) en huiswerk
  3. Zorg voor een rustige werkplek thuis voor je kind om het schoolwerk te doen
  4. Accepteer dat het brein van je kind anders werkt. Je kind vergeet niet bewust dingen.
  5. Laat anderen weten wat de situatie is van je kind en welke praktische aanpak helpt, op school, de sportvereniging (en bij de andere activiteiten van je kind)

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouder Peilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouder Peilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen