Mijn kind praat veel: hoe ga je hier mee om?

Houd jouw kind van praten? Kletst het je de oren van het hoofd? Dat heeft hele positieve kanten maar kan ook tot lastige situaties leiden. Op school of bij anderen thuis, bij de sport. Je kind voelt misschien niet altijd de sociale situaties aan. En waar komt het vandaan, dat vele praten? Het kan een talent zijn en heel goed bij je kind passen. Veel praten kan ook wijzen op ADHD. Hoe leidt je het in goede banen leiden als ouders? Hoe ga je om met het vele praten van je kind?

Veel praten, waar hebben we het dan over?

Hoe uit ‘veel praten’ zich bij kinderen? Dat kan het volgende betekenen.

  • Je kind praat continue, aan een stuk door. Er is geen speld tussen te krijgen.
  • Je krijgt al een antwoord van je kind voordat de vraag volledig gesteld is, voordat je bent uitgesproken.
  • Je kind praat makkelijk voor zijn/haar beurt.
  • Je kind praat door andere mensen heen, laat anderen niet uitpraten en hun verhaal afmaken. Dat kan bijvoorbeeld op school gebeuren, tijdens de uitleg bij de gymles, tijdens een verjaardagsfeestje of een bezoek ergens. Of als jij als ouder met je kind erbij met een ander staat te praten, en als het kind met andere kinderen speelt.

De positieve kant van veel praten

Een kind dat graag en veel praat, is niet raar. Ieder kind is uniek, verbaal sterk zijn is een talent wat je kind helpt in zijn ontwikkeling. Het kan een teken zijn van enthousiasme en nieuwsgierigheid. Het kan ook hele positieve ervaringen voor je kind opleveren. Je kind kan door zijn enthousiaste gedrag anderen juist aantrekken en deuren openen naar een goed leven.

Wat is de relatie tussen ADHD en veel praten?

Veel praten en door anderen heen praten is gedrag wat gerelateerd kan worden aan ADHD. Hieronder vallen dingen als: hyperactiviteit, drukte, moeite om de aandacht langere tijd te richten op iets, moeite om prikkels te verwerken. De kans is groot dat je kind snel reageert op impulsen in z’n omgeving (hyperactief). Ook praat hij sneller dan hij denkt. Je kind flapt alles er uit. Door de impulsieve factor schat hij/zij niet in of het juiste moment daar is om iets te zeggen.

Heeft je kind moeite om prikkels te verwerken en praat het veel, dan zijn de prikkels het probleem, niet je kind. Je kind kan er niet veel aan doen, maar je helpt je kind door hier beter mee om te leren gaan. Dit voorkomt lastige situaties.

Hoe ga je hier als ouder mee om? Een paar handige tips

Een kind dat graag en veel praat, hoe ga je hier als ouder mee om?

Begrip voor je kind

Heb begrip voor je kind: Misschien is het gewoon enthousiasme, misschien is je kind snel overprikkeld. Kijk bij overprikkeling naar de oorzaken en probeer daar samen met je kind wat aan te doen.

Op school

Op school: Leg de situatie van je kind uit op school, zodat de leerkracht maar ook de gymleraar mee kan denken over praktische oplossingen. Het is in de schoolomgeving lastig wanneer je kind steeds voor zijn/haar beurt praat. Neem in ogenschouw dat je kind dit niet bewust doet. Het werkt anders in de hersenen van je kind. Het is fijn wanneer je een docent treft dit die dit snapt. Nu weten we dat dit in de praktijk niet altijd het geval is. Het vraagt behoorlijk wat van jou communicatievaardigheden als ouder. Zorg dat je samen met je partner een blok vormt zodat je elkaar ruggesteun geeft wanneer het lastig is.

Zie ook: Kind met ADHD en school: handvatten voor jou als ouder

Bij andere mensen thuis

Bij anderen thuis: Leg familie en ouders van vriendjes uit hoe het zit met je kind, zo kun je onbegrip voorkomen. Vertel dat je kind niet bewust voor z’n beurt praat. Wellicht helpt het dat je vertelt hoe zit kunnen sturen zonder dat je kind continue het gevoel heeft dat het in de weg loopt.

Duidelijke regels

Duidelijke regels: Zoek uit of wat werkt bij je kind om niet altijd te praten. Om ook anderen te laten uitpraten. Zo kun je bijvoorbeeld de stoplichtafspraak hanteren. Groen is praten mag, oranje is zachtjes overleggen, rood is stil zijn. Je kunt hierbij ook plaatjes gebruiken. Oefen dit anders een keer bij het eten aan tafel.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Je bent niet de enige! Ouderpeilpunt ouderportaal

Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen