Coronavirus: Hoe ga ik om met de nieuwe thuissituatie?
in Corona
6 min. leestijd

Coronavirus: Hoe ga ik om met de nieuwe thuissituatie?

De thuisblijfsituatie tijdens het coronavirus zorgt voor vragen. Hoe ga je als ouder met deze nieuwe situatie om? Op de website van het NJI lees je uitgebreide tips over hoe je omgaat met de thuissituatie tijdens de coronacrisis. We vatten hier alvast wat voor je samen:

  • Voor kinderen is sociaal contact erg belangrijk. Hoewel je elkaar niet kan opzoeken, kun je online veel samen doen. Samen eten via Skype, met opa en oma of vriendjes en vriendinnetjes.
  • Laat kinderen meedenken en meehelpen in huis. Dat is goed voor de ontwikkeling en ze komen vaak met ideeën waar je zelf niet op zou komen. Verwacht tegelijk niet te veel van ze. Het kan zijn dat je plannen niet altijd lukken of je kinderen niet doen wat je zou willen. Houd daar rekening mee en neem het niet te zwaar op.
  • Zorg voor een duidelijk dagritme, waarin je tijd voor werk, schooltaken en vrije tijd duidelijk scheidt. Alles tegelijk doen lukt niet. Maak daarom duidelijke afspraken, ook met je werkgever. Zo weet iedereen waar jullie aan toe zijn
  • Je neemt thuis verschillende rollen op je. Toch blijf je vooral ouder. Geef dat zoveel mogelijk voorrang, dat is in deze tijden het belangrijkst voor je thuissituatie.

Volg webinars over omgaan met de nieuwe thuissituatie

Het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) organiseert handige webinars (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) voor ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar. Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve geeft tips om beter om te gaan met de spanningen binnen het gezin.

In maart organiseerde het CJG ook een webinar rond de nieuwe thuissituatie, ‘Met de kinderen thuis; samen de nieuwe situatie door!’. Je kan deze hier terugkijken.

Hoe houd ik het thuis gezellig?

Kun je elkaar wel achter het behang plakken na een paar weken thuis? Geen nood! Cardea geeft je tips om het thuis gezellig te houden. De belangrijkste zijn:

  • Houd een dagstructuur aan
  • Heb oog voor gevoelens van je kind en beloon goed gedrag
  • Geef je kind opties om te kiezen wat jullie gaan doen. Bedenk dan wel zelf waaruit je kind mag kiezen.
  • Maak een taakverdeling met je partner en bespreek wat er goed of fout ging op een dag
  • Wees niet al te streng, in deze gekke tijd mag er soms iets meer.

Lees verder op de site van Cardea voor alle tips.

Complimentenbingo voor meer positiviteit

Iedereen vindt het fijn om een complimentje te krijgen. En als je je kind of partner regelmatig een compliment geeft, krijg je meer oog voor het positieve in hem of haar. Daar word je zelf ook weer blijer van, vooral in deze tijd. Maak gebruik van de complimentenbingo van Go! Voor Jeugd om elkaar op een leuke manier complimenten te geven.

  • Hang de bingo op de koelkast en bekijk welke complimenten je kunt geven.
  • Geef elk kind een eigen bingokaart en laat je kind afstrepen, stempelen, krullen
    wat er goed gaat.

Hoe richt ik de ruimte optimaal in tijdens de coronacrisis?

In deze onzekere periode, waarin je veel thuis bent, is de inrichting van een kamer, zoals bijvoorbeeld je huiskamer, heel belangrijk. Waarom? Je zit dichter op elkaars lip, daar word je al onrustiger van. Bovendien vinden er allerlei activiteiten in huis plaats, die een bepaalde dynamiek met zich meebrengen.

De kunst is om voor je autistische zoon of dochter toch een rustige plek te creëren waar hij of zij zichzelf kan zijn. Zeker nu iedereen thuis werkt, thuis schoolwerk maakt en ook gewoon thuis vrije tijd doorbrengt.

Hoe kom je er dan achter wat wel werkt en wat niet? Hoe maak je een ruimte zoals een woonkamer of slaapkamer gezellig en functioneel voor een kind met autismeAutisme Centraal geeft stylingtips en adviezen.

Hoe breng ik thuis structuur aan?

Duidelijkheid en regelmaat vinden veel mensen in deze bijzondere tijden waarin je thuis werkt, leert en leeft heel handig. Want rituelen en activiteiten die normaal gesproken zorgen voor dagritme zijn weggevallen. Vaste tijdstippen naar school, naar het werk of naar de sportclub… het is er even niet.

Wat nu? Je moet zelf een nieuw ritme van de dag vinden. Dat is een pittige opgave. Het maken van een planning met alle (mogelijke) dagactiviteiten helpt. Een planning geeft namelijk houvast. Niet alleen jij/jullie als ouders, maar ook kinderen worden blij van structuur en volgen graag een planning. Hoe je eenvoudig een effectieve (week)planning maakt? Autisme Centraal legt dit uit.

Maak een dagschema

In een ongewone situatie is het fijn om toch structuur te hebben. Vooral kinderen met autisme hebben hier heel veel aan. En het maakt jouw taak als ouder én thuisdocent een stuk makkelijker. Het Autismehuis heeft een dagschema gemaakt dat je zelf kan invullen om jouw dag structuur te geven (PDF): 

Jeugdformaat heeft ook een dagschema opgesteld. Eentje in tekst en eentje met pictogrammen. Bekijk zelf wat je het handigst vind om mee te werken.

Structuur aan tafel

In deze roerige tijd, wil je ook af en toe ook even geen gedoe. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar onduidelijkheid (aan tafel) kan ertoe leiden dat een kind met autisme onrustig wordt, eten of eetgerei afpakt en gezellige tafelmomenten de kop indrukt.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er een aantal eenvoudige tips voor structuur aan tafel. Dat begint al bij hoe een tafel is gedekt. Een placemat bijvoorbeeld, zorgt voor een duidelijke afbakening van iemands ‘eetruimte’. Dat geeft duidelijkheid.

Zo kan ook een bord met een scheiding voorkomen dat eten door elkaar heen loopt. Allemaal handige weetjes om te zorgen voor meer rust tijdens eetmomenten. Wil je meer tips voor structuur aan tafel? Autisme Centraal schreef er een artikel over.

Mijn kind zit heel de dag achter een scherm: hoe stop ik dat?

De Playstation, de Switch, de iPad, de mobiel of de laptop zijn vooral nu mega-interessant voor je kind. En voor ouders is het eigenlijk ook wel de ideale oplossing om geen gedoe te hebben. Lekker makkelijk, toch? Toch is onbeperkte schermtijd geen oplossing. Sterker nog, het is zelfs schadelijk. Hoe voorkom je dat je kind de hele dag achter de tv gaat hangen of de hele dag zit te Instagrammen of TikTokken?

Het antwoord op deze vraag schuilt in de kunst om duidelijke regels op te stellen en daar samen met je kind afspraken over te maken. Bijvoorbeeld over de tijdsduur, de momenten (ochtend, middag, avond), welke socials wel en niet en over de afwisseling van devices (apparaten). Op mediaopvoeving.nl vind je nog meer tips om schermtijd binnen de perken te houden.

Heb je nog meer vragen over opvoeding en media? Bijvoorbeeld over de verslavende werking van social media platforms of wil je een leeftijdsadvies voor een bepaald mediagebruik? Een deskundige van Bureau Jeugd en Media beantwoordt de vragen.

Sporten en bewegen: mogen mijn kinderen weer sporten?

Sporten is leuk en belangrijk! Daarom zijn de regels flink versoepeld. Kinderen tot twaalf jaar mogen sporten in de buitenlucht. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot 18 jaar mogen onder begeleiding sporten in de buitenlucht. Zij moeten wel 1,5 meter afstand houden. Op de site van de RIVM staan meer regels rond sporten.

De belangrijkste punten:

  • Houd je bij het sporten altijd aan de hygiënemaatregelen
  • Kinderen tot twaalf jaar mogen samen een balletje trappen op pleintjes in de buurt
  • Jongeren mogen meedoen bij een sportclub of vereniging, ook als ze geen lid zijn! Bel voor meer informatie je plaatselijke sportclub.

Bekijk alle info op de site van de RIVM.

Geen geld om te sporten?

Door de coronacrisis hebben veel mensen minder geld verdiend. Heb je geen geld om de sportclub van je kind te betalen? Dan kun je een tegemoetkoming krijgen. Op de site van jeugdfonds sport en cultuur staat hoe je het kan aanvragen.

Hoe zit het als je gescheiden bent en je kinderen bij allebei de ouders komen?

Dit is lastig, omdat je kind bij één van de ouders staat ingeschreven. Waar je kind staat ingeschreven, bepaalt of hij of zij bij dat huishouden hoort. Als je geen huishouden bent, kun je een boete krijgen als je te dicht bij elkaar komt op straat of in de auto. Ook na 1 juni. Toch gebeurt dit maar weinig, omdat het moeilijk te controleren is. Ook als je kind bij jou thuis is, hoef je geen 1,5 meter afstand te houden. Pas wel op als iemand verschijnselen van corona heeft. Je kan elkaar dan beter even niet zien als dat niet hoeft.

Heb jij de andere artikelen uit de coronareeks al gelezen?

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen