Coronavirus: Weer naar school

Vanaf 11 mei gaan alle kinderen weer naar school. Dat kan voor een kind met autisme best spannend en lastig zijn. Hij of zij heeft zijn klasgenoten al een tijd niet meer gezien. Het ritme van de lessen, de sfeer in de klas, de pauzes en alle verhalen van alle kinderen. De schoolsituatie voelt nog niet vertrouwd. Alles is weer wennen.

Jouw kind is niet de enige en staat ook niet alleen. Op Brainwiki geven jongeren die na een lange periode zonder school weer naar school gingen, tips om de draad op school weer op te pakken.

De basisscholen zijn geopend vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei zijn de scholen in het (speciaal) basisonderwijs weer geopend. Daar zitten allerlei regels aan vast. Wij zetten ze voor je op een rijtje. We vertellen je ook hoe je daar als ouder mee om kan gaan.

  •  Basisscholen verkleinen de klassen. Daardoor gaan kinderen de helft van de tijd naar school.
  • Dit geldt niet voor kinderen in het speciaal onderwijs. Die mogen weer helemaal naar school.
  • Op school blijft plek voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Ook als er daardoor meer dan de helft van de kinderen in de school zijn.
  • Per school kan verschillen hoe zij met de maatregelen omgaan.

Hoe scholen met de maatregelen omgaan, verschilt per school. Zit je met vragen? Neem dan contact op met de school van je kind. Meer informatie met algemene richtlijnen vind je op deze pagina van de RIVM.

Even wennen: kinderen weer naar school

Net nu je kinderen en jijzelf gewend zijn aan het leven thuis, mogen ze weer naar school. Dat is ook weer even wennen. Het Nederlands jeugdInstituut (NJI) heeft een pagina vol do’s en dont’s. Dit zijn de belangrijkste:

  • Praat over de verandering en benadruk de leuke dingen die erbij komen kijken: vriendjes weer zien, buiten spelen en leuke dingen doen op school.
  • Maak samen een collage van alle leuke dingen die jullie thuis hebben gedaan. Dan kan je kind er op school over vertellen.
  • Laat je kind (en jezelf!) rustig wennen aan het nieuwe dagritme. Vooral het vroege opstaan, dat de afgelopen weken misschien wel wat later is geworden. Neem na schooltijd even de tijd om de dag door te spreken.
  • Besteed extra aandacht aan hygiëne. Dus vermijd contact met je gezicht en altijd handen wassen als je kind op school aankomt of thuiskomt uit school.

Meer lezen? De pagina van het NJI.

Kan ik getest worden nu er soepelere maatregelen zijn?

Nu de scholen weer open gaan is er ook meer kans op besmetting. Daarom kan er meer getest worden. Dit geldt voor:

  • Kinderen die naar school gaan als drie of meer kinderen in de groep klachten hebben. De kinderen blijven thuis tot de testuitslagen bekend zijn.
  • Leerkrachten, kinderopvangmedewerkers, gastouders en medewerkers van de buitenschoolse opvang.
  • Voor ouders gelden dezelfde regels als alle andere mensen. Zij worden normaalgesproken niet getest. Heb je klachten? Neem dan contact op met de huisarts, die vertelt wat je het beste kan doen.

Meer informatie vind je op de website van het RIVM: https://lci.rivm.nl/uitgangspunten-testen-versoepelen-maatregelen.

Weer naar school: hoe gaat dat in zijn werk?

Na wekenlang thuis is het gek om weer naar school te gaan. Het gaat ook anders dan je kind gewend is en daarom zal iedereen even moeten omschakelen. Het NJI zet veel vragen die je kan hebben op een rijtje. We pikken er alvast een paar voor je uit:

Mag mijn kind naar school met de trein, tram of bus?

Dat mag niet, omdat het dan te druk wordt en je geen 1,5 meter afstand kan houden. Als je kind echt niet op de fiets of wandelend naar school kan, dan kun je hem of haar brengen met de auto. Als je geen auto hebt, vraag dan bij de school of ze een oplossing hebben.

Gaan alle jongeren weer naar school?

Dat hangt af van de school. Iedere school heeft eigen regels en maatregelen, zoals bepaalde looproutes en klasindelingen. Om 1,5 meter afstand te bewaren, kan misschien niet iedereen tegelijk naar school. Het kan ook zijn dat bepaalde vakken nog een tijdje online gegeven worden.

Gaan de eindexamens door, nu de scholen weer open gaan?

Nee, de eindexamens gaan niet door. Er worden nog wel schoolexamens gehouden. De cijfers daarvan worden opgeteld bij eerdere examens om te bepalen of je kind is geslaagd. Er worden nog nieuwe regels gemaakt voor herkansingen. Houd goed in de gaten wat de school hierover zegt. Meer informatie lees je op de website van het NJI.

Heb jij de andere artikelen uit de coronareeks al gelezen?

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen