‘Het gaat niet goed met mijn kind.’ Is dit iets wat jij de laatste tijd denkt of uitspreekt? Ben je op zoek naar informatie en probeer je een manier te vinden om je kind te helpen? Als je nog niet precies weet wat er aan de hand is, is dat frustrerend. Aan de andere kant, het is verstandig om niet meteen een etiket te plakken op je kind. Denk erover na, zoek informatie en praat erover met anderen. Met dit artikel helpen wij je.
Het gaat niet goed met mijn kind, wat is er aan de hand?
Je kunt je over verschillende zaken zorgen maken als het om je kind gaat, hier een aantal veel voorkomende voorbeelden.
- Schoolprestaties blijven achter. Dit zorgt voor stress bij je kind, ook vanwege verwachtingen van de ouders of van school of vanwege groepsdruk bij klasgenootjes
- Jouw kind ligt niet goed in de groep. Is je kind een ‘buitenbeentje’, heeft het geen of weinig aansluiting? Ook dit geeft zorgen. Zie je dit als probleem of accepteer je het?
- Je kind is ‘te druk’. Misschien komt dat door de leeftijd, door omstandigheden, door de persoonlijkheid. Maar misschien gaat het drukke gedrag ook vaak te ver, en komt je kind in de problemen in relatie tot zijn/haar omgeving.
- Je kind trekt zich terug. Als je kind zich vaak terugtrekt, hoeft dat niet meteen zorgelijk te zijn. Het kan bij je kind passen. Er zijn genoeg kinderen die juist stress krijgen van te veel sociaal contact en activiteiten. Het kan ook een reden van zorg zijn als je tegelijk ziet dat je kind somber of futloos is. En als je niet meer weet wat er in je kind omgaat. Goed dat je er dan aandacht voor hebt.
- Je kind wil niet naar school. Dat is zeker een reden tot zorg. Elk kind heeft recht op onderwijs. School is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Niet alleen ontwikkelen kinderen zo het verstand, maar ook de sociaal-emotionele vaardigheden.
- Je krijgt signalen uit de omgeving. Docenten of sporttrainers geven signalen over je kind. Ze merken dat je kind het lastig heeft. Of vinden dat hij gedrag vertoond waardoor het in de groep op school, bij zwemles of bij gym niet goed gaat.
- Je kind vraagt veel aandacht. Wil je kind steeds je aandacht thuis maar laat het zich ook voortdurend gelden op school en bij vriendjes? Ook dit kan je zorgen geven.
Wat doe je als je merkt dat het met jouw kind niet goed gaat?
Wat kun je doen? Dat is natuurlijk maatwerk voor jou en je kind, maar hieronder een paar algemene tips.
Waar loop je tegenaan?
Breng in kaart waar je tegenaan loopt. Zet het gedrag van je kind op een rij, neem er niet een dag maar een langere periode de tijd voor. Focus je niet alleen op je kind, maar ook op de omstandigheden: hoe is de situatie thuis, op school, in de omgeving van je kind?
Ga op zoek naar informatie
Ga op zoek naar informatie. Gebruik internet en boeken en informatiepunten bij je in de buurt.
Praat met andere mensen
Praat erover. Praat met deskundigen en mensen in je omgeving die je vertrouwt. Vraag hoe anderen ertegenaan kijken om een totaalbeeld te krijgen. Wat is het probleem en wat zijn mogelijke oplossingen?
Actie ondernemen
Actie. Heb je het gedrag van je kind en de omstandigheden in kaart? Ben je goed geïnformeerd en heb je er met anderen over gesproken? Dan kun je ook actie ondernemen. Mocht dat niet werken, dan begin je weer met stap 1. Dat komt vaak voor, het is niet altijd gemakkelijk om oplossingen te vinden. Laat je niet ontmoedigen, blijf proberen.
Over ADHD en autisme
In dit blog vertellen we iets over ADHD en autisme. Beide komen voor bij kinderen. We benoemen dit omdat het je kan helpen in je zoektocht. Herken je bepaalde kenmerken, dan neem je dit mee in je onderzoek. Laat je gedachten hier over gaan en bespreek het met mensen in je omgeving. Hieronder een aantal kenmerken, wellicht herken je je kind hierin.
Wat zijn kenmerken van ADHD?
Wanneer je ADHD hebt zijn je hersenen gevoeliger voor interne en externe prikkels en kun je moeilijker met deze prikkels omgaan. Het is een naam voor druk en ongeconcentreerd gedrag.ADD is een subtype van ADHD. Er zijn veel overeenkomsten, maar het belangrijkste verschil is dat er bij ADD minder of geen sprake is van hyperactiviteit en impulsiviteit. Met een goede aanpak kun je er goed mee omgaan.
Klachten die bij ADHD horen zijn:
- Concentratieproblemen
- Erg druk zijn, hyperactief
- Moeite om aandacht erbij te houden
- Niet goed kunnen luisteren
- Moeite om taken af te maken
- Regelmatig spullen kwijt zijn
- Snel afgeleid zijn
- Vaak iets vergeten
- Wiebelen en wriemelen
- Geen rust nemen
- Onrust
- Veel praten
- Moeite om op de beurt te wachten
Zie ook: Kind met ADD
Wat zijn kenmerken van autisme?
Autisme is ook een verzamelnaam voor bepaalde gedragskenmerken. Mensen met autisme zijn vaak sociaal en in de communicatie kwetsbaar. Ook hebben ze meer moeite informatie te filteren. Hieronder een aantal specifieke kenmerken die passen bij kinderen met autisme.
- moeite met veranderingen
- moeite met contact maken
- weinig gevoel voor wat anderen van je verwachten in een bepaalde situatie
- liefst altijd bezig met één bepaald onderwerp of een hobby
- angstig in onbekende situaties en gezelschappen
- weinig begrip voor emoties van anderen
- graag alles steeds op dezelfde manier doen (vasthouden aan routines)
- geen inzicht in non-verbale communicatie, zoals gebaren
Wat als je jouw kind herkent in ADHD of autisme?
Herken je jouw kind in deze kenmerken van ADHD of kenmerken van autisme? Dan kun je eventueel nog een online test zoeken als extra. Blijf je je kind erin herkennen, praat dan verder met een deskundige. En ontdek hoe je de gedragsproblemen van je kind in goede banen kunt leiden.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Zoek jij een goede oppas voor je kind met ADHD of autisme?
- Mijn kind is druk: de relatie met ADHD
- Waar loop je als ouder van een kind met autisme tegenaan: de top-5 van een moeder!
Wil je sparren over ADHD of autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.